srijeda  26.04.2017.
Sljedeće na Drukčijem
Trenutno na Drukčijem
Prethodno na Drukčijem
Ponedjeljak, 09.01.2017. 13:34
Papa zatražio od Europe da ponovno otkrije svoj identitet
Autor: V.B.
Izvor teksta: FENA
Izvor fotografije: FENA
Papa Franjo tražio je u ponedjeljak od Europe da ponovno otkrije svoj istinski identitet dok se kontinent suočava s izbjegličkim valovima, britanskim napuštanjem EU i "ubilačkim ludilom" vjerski inspiriranog nasilja...

Franjo je posvetio svoj godišnji vanjskopolitički govor promoviranju mira u vrijeme masovnih migracija, ekonomske stagnacije i nasilnog ekstremizma širom svijeta.

Pohvalio je nekoliko europskih zemalja što su prihvatile izbjeglice i ostale kako bi im pružile "dostojanstvenu dobrodošlicu" dok se također bore protiv siromaštva i drugih društvenih bolesti koje mogu potaknuti vjerski fundamentalizam.

Obraćajući se ambasadorima akreditiranim pri Svetoj stolici, Franjo je zatražio od Europe da ponovno otkrije svoje osnivačke ideale dok obilježava 60. godišnjicu Rimskog sporazuma, jednog od ključnih sporazuma koji su doveli do stvaranja Europske unije.

Europa kao cjelina prolazi kroz odlučujući momenat u istoriji, onaj koji poziva na ponovno otkrivanje njenog pravog identiteta. To zahtijeva otkrivanje njenih korijena u cilju oblikovanja njene budućnosti, izjavio je Franjo.

Pozvao je na stvaranje novog europskog humanizma koji bi dao novu dimenziju samom konceptu Europe kao jedinstvene zajednice koja dijeli zajedničke vrijednosti rođene iz pepela Drugog svjetskog rata.

U reakciji na trenutne podjele, sve je urgentnije promisliti "ideju Europe" kako bi rodila novi humanizam zasnovan na sposobnosti da integrira, vodi dijalog i stvori ono što je napravilo Stari kontinent velikim, kazao je.

On je ponovno osudio nasilje koje se čini u Božje ime kao "ubilačko ludilo" i plod "duhovnog siromaštva" često rođenog iz materijalnog siromaštva.

Zatražio je od vjerskih čelnika koji šire Božju poruku ljubavi i mira, i političkih čelnika da osiguraju ekonomske prilike za mlade ljude. Vlade, kazao je, ne moraju samo štititi vlastite građane nego "osigurati da nepostojeći uvjeti služe kao plodno tlo za širenje svih oblika fundamentalizma".

Govoreći o konkretnim žarištima, Franjo je apelirao na pokretanje ozbiljnih pregovora o okončanju rata u Siriji, upozorio je da sjevernokorejske nuklearne probe destabiliziraju kompletnu regiju istovremeno potežući pitanja o "riziku nove utrke u nuklearnom naoružanju" i pozvao je na povjerenje, dijalog i "hrabre geste" u političkim pregovorima u Venecueli, prenosi Associated Press.