četvrtak  23.03.2017.
Sljedeće na Drukčijem
Trenutno na Drukčijem
Prethodno na Drukčijem
Ponedjeljak, 09.01.2017. 10:22
BiH među vodećima po broju plaćenih neradnih dana godišnje
Autor: K.K.
Izvor teksta: www.bljesak.info
Izvor fotografije: www.bljesak.info
​Nacionalni praznik, ili legalni praznik, poseban je dan koji postoji u svakoj zemlji ili autonomnoj pokrajini. Taj dan, ili dani su obično neradni, ali su plaćeni - dok radnici koji na te dane moraju otići na svoja radna mjesta budu isplaćeni duplom dnevnicom...

Svaki nacionalni, odnosno državni praznik je datumski fiksiran svake godine, a to pravilo vrijedi za vijelu Europu, osim Veliku Britaniju.

Naime, u ovoj zemlji svaki radnik ima pravo na 28 dana plaćenog odsustva s posla, što tehnički znači da Britanci imaju najviše plaćenog odsustva u Europi, a isto pravilo vrijedi i za Estoniju. Međutim, plaćeno odsustvo u tim zemljama se plaća minimalcem, prenosi N1.

Na web portalu JakubMarian.com, koji je specijaliziran za zanimljive grafičke analize u Europi, objavljen je teoretski maksium plaćenih neradnih dana za svaku zemlju u Europi pojedinačno.

Realan broj plaćenih, neradnih dana u godini varira u zavisnosti od broja dana koji padaju na vikend. Ako je nedjelja praznik, neradni dan se prenosi na jedan od dana sljedećeg radnog tjedna.

Većina neradnih dana za svaku zemlju Europe ovisi o broju vjerskih praznika, te samog utjecaja religije na svaku zemlju pojedinačno.

Ono što je zanimljivo na prvi pogled, Bosna i Hercegovina se nalazi među liderima u Europi kada je broj neradnih dana u pitanju. Broj varira između 10 i 15 neradnih dana godišnje. U samom vrhu je i Švicarska koja ima između 9 i 16 dana godišnje, u ovisnosti od toga da li praznik pada vikend.

Osim BiH i Švicarske, u vrhu je i Bugarska, koja dijeli broj neradnih plaćenih dana sa Švicarcima, od 12 do 16.

Od zemalja regije, Slovenija ih ima 13, kao i Hrvatska, Srbija ima između 10 i 13, Crna Gora i Albanija su na 14 plaćenih neradnih dana godišnje.

Na mapi možete vidjeti da u Njemačkoj broj ovisi od regije do regije, a on je između 10 i 13 plaćenih neradnih dana godišnje. Najmanji broj plaćenih neradnih dana ima Poljska, 9, kao i Irska. Nakon toga slijede Danska i Švedska sa po 10, a 11 imaju Rumunija i Francuska.