utorak  28.03.2017.
Sljedeće na Drukčijem
Trenutno na Drukčijem
Prethodno na Drukčijem
Ponedjeljak, 09.01.2017. 08:27
FIFA bira najboljeg na svijetu: Ronaldo veliki favorit, prvi put će biti nagrađeni navijači
Autor: S.Ž.
Izvor teksta: www.klix.ba
Međunarodna nogometna federacija (FIFA) večeras će izabrati najboljeg igrača svijeta za 2016. godinu, a tri kandidata za tu nagradu su Cristiano Ronaldo, Lionel Messi i Antoine Griezmann...

Ceremonija dodjele nagrada počinje večeras u 18:30 sati u Zurichu, a FIFA će na svojoj službenoj stranici pokrenuti tekstualni prijenos uživo u kojem će izvještavati o dešavanjima prije same ceremonije.

FIFA će na ceremoniji, osim odabira najboljeg igrača svijeta, odabrati i najbolju nogometašicu svijeta, najboljeg trenera u muškoj i najboljeg trenera u ženskoj kategoriji, najbolji gol te nagrade za Fair-play i nagradu za najbolje navijače.

U izboru za najbolje nogometaše i nogometašice te trenere sudjelovali su kapetani (25 posto) i treneri (25 posto) nacionalnih reprezentacija širom svijeta, kao i odabrani predstavnici medija (25 posto) i navijači (25 posto).

Ofanzivac Real Madrida i Portugala Cristiano Ronaldo već je dobio nagradu France Footballa za najboljeg igrača svijeta za 2016. godinu, a favorit je i na FIFA-inoj dodjeli nagrada. Konkurenciju će mu praviti ofanzivac Barcelone i Argentine Leo Messi i ofanzivac Atletico Madrida i Francuske Antoine Griezmann.

Tri nominirane nogometašice za titulu najbolje u ovoj godini su Melanie Behringer (Njemačka), Carli Loyd (SAD) i Marta (Brazil).

U užem krugu u izboru za najboljeg trenera godine su Italijan Claudio Ranieri, trener Leicester Cityja, s kojim je osvojio engleski Premiership, selektor Portugala Fernando Santos, koji je osvojio ovogodišnji Euro te Francuz Zinedine Zidane, koji je Real Madrid doveo do naslova u Ligi prvaka.

U ženskoj konkurenciji za najbolji trenericu godine su Njemica German Silvia Neid, selektorica SAD Jill Ellis te selektorica švedske Pia Sundhage.

Za nagradu Puškaš (nagrada za gol godine) borit će se Marlone (Corinthians), Daniuska Rodriguez (Venecuela) i Mohd Faiz Subri (Pulau Pinang).

Za nagradu koja će se dodijeliti navijačima, a ovo je prvi put da FIFA nagrađuje navijače, u najužem krugu su navijači ADO Den Haaga (oni su u utakmici protiv Feyendorda u rujnu 2016. godine plišanim igračkama gađali protivničke navijače i time im ustvari slali poklone, a igračke su zapravo dobila djeca sa posebnim potrebama), navijači Liverpoola i Dortmunda (zbog sjajne izvedbe pjesme "You'll never walk alone" tijekom uzvratne utakmice četvrtfinala Europske lige na Anfieldu) i navijači Islanda (oni su nakon poraza njihove reprezentacije od Francuske u četvrtfinalu Eura svojim karakterističnim navijanjem podržali svoje igrače, a njihovo navijanje obilježilo je Euro).